Navigacija

Panelni kolektori

Pločasti kolektori za stambene zgrade

 

Solarni paneli

 

Kolektori su najvidljivije komponente solarne toplotne energije. Pored vakuumskih cevnih kolektora, Viessmann nudi i kolektore sa ravnim pločama. U osnovi, i jednima i drugima je zajedničko to što koriste besplatnu solarnu energiju, koja je dostupna skoro svuda, za grejanje ili za pripremu tople vode za piće. Izrađeni su od materijala otpornih na koroziju i UV zračenje. Solarni kolektori se razlikuju po strukturi i principu rada.

 

Vitosol ravni kolektori: struktura i funkcija

Struktura i funkcija

 

Pločasti kolektori visokih performansi su idealan dodatak svakom sistemu grejanja. U osnovi se sastoje od apsorbera i kućišta sa odgovarajućom poklopcem. Posebnost ovde je u detaljima. Kućište kolektora Viessmann kolektora sa ravnim pločama se sastoji od zakrivljenog aluminijumskog okvira koji se može individualno uskladiti sa bojom modela Vitosol 200-FM - u RAL boji. Standardno je dostupan u tamno plavom laku. Pored toga, okvir ima bešavni okvir prozora. Ovo obezbeđuje trajnu nepropusnost i visoku stabilnost kolektora.

Specijalni stakleni poklopac je veoma providan i omogućava da prođe mnogo sunčeve energije. Vitosol pločasti kolektori se takođe izdvajaju sa zadnjim zidom otpornim na probijanje i koroziju i visoko efikasnom toplotnom izolacijom. Ali jezgro kolektora je apsorber - vijugava cev kroz koju protiče solarni fluid (solarni medijum). Iznad ovoga je upijajuća ploča sa ThermProtect premazom.

 

 

 

Kako funkcionišu ravni kolektori - kako sunčeva svetlost postaje toplota?

Kada sunčeva svetlost udari u površinu kolektora sa ravnim pločama, ona zagreva solarni medijum koji cirkuliše u cevima. Time se toplota dobijena na ovaj način prenosi u rezervoar tople vode ili pufer rezervoar za grejanje. Ciklus može početi iznova unutar kolektora.

 

ThermProtect sprečava pregrevanje Viessmann ravnih kolektora

 

Grafikon

U veoma sunčanim danima, ravni kolektori mogu da apsorbuju mnogo energije i privremeno je skladište u rezervoaru. Ako se ova energija ne koristi neko vreme, na primer tokom sezone praznika, kolektori se mogu pregrejati ako rezervoar više ne može da apsorbuje energiju. Inteligentni apsorbujući sloj štiti kolektore upravo od toga.

Tehnologija ThermProtect koju je patentirao Viessmann isključuje dalju potrošnju energije kada se dostigne određena temperatura, odnosno kada se solarni cilindar potpuno zagreje. Iznad temperature uključivanja, kristalna struktura sloja apsorbera se menja, povećavajući rasipanje toplote mnogo puta i smanjujući izlaz kolektora. Kao rezultat, temperatura stagnacije je znatno niža i sprečava se stvaranje pare. Ako temperatura kolektora ponovo padne, kristalna struktura se vraća u prvobitno stanje. Sunčeva energija se može apsorbovati kao i ranije. Promena strukture kristalne površine može se obnavljati na neodređeno vreme, odnosno reverzibilna je. ThermProtect takođe omogućava da se cela površina dimenzioniše izdašnije nego kod konvencionalnih ravnih kolektora.

 

Prednosti ravnih kolektora Vitosol

Ukratko, moćne Viessmann ravne kolektore Vitosol 200-FM i Vitosol 100-FM karakterišu sledeće tačke:

● ThermProtect štiti od pregrevanja pri visokim spoljnim temperaturama i maloj potrošnji toplote
● visoka solarna pokrivenost
● Pogodno za rezervno centralno grejanje i zagrevanje tople vode
● Visok nivo zategnutosti zahvaljujući svestrano zakrivljenom okviru sa perlom za staklo
● brza i laka montaža, omogućena pomoću konektora za valovite cevi od nerđajućeg čelika
● pogodan je za različite varijante ugradnje: na krov, ravni krov, u krov i fasadu
● Pogodno za horizontalnu i vertikalnu instalaciju
● Atraktivan dizajn sa mogućnošću prilagođavanja Vitosol 200-FM RAL završnom obradom
● Materijali otporni na UV zračenje i koroziju za sve komponente

 

Solarna energija za zagrevanje potrošne vode i podršku grejanju

 

Instalacijom solarnih kolektora odgovorno se odnosite prema okolini, zato što održivo smanjujete emisije CO2. Sa Viessmann tehnikom dobijate sigurnu budućnost i optimalni sklad svih komponenti instalacija.

Tip SV2C/D i SH2C, panelni kolektor za vertikalnu ili horizontalnu montažu, za ravnu ili kosu montažu na krov, kao i ugradnja u krov, tip SH2C se može montirati i na fasadu.
Tip SV3C i SH3C, panelni kolektor za ravnu i kosu montažu na krov, kao i ugradnja u krov i samostalna montaža. Tip SH3C može da se montira i na fasadu.
Kompletni paket za pripremu tople vode. Sistem se sastoji od dva solarna panelna kolektora Vitosol 200-F, bivalentnog bojlera od 250 litara Vitocell 100-B/-W i sistemskih komponenti koje idu uz to.
Panelni kolektor za uspravnu (tip SV1F) ili vodoravnu (tip SH1F) montažu, za montažu na ravne ili kose krovove
Panelni kolektor za uspravnu (tip SV2F) ili vodoravnu (tip SH2F) montažu, za montažu na ravne ili kose krovove, tip SV2G (uspravno) i tip SH2G (vodoravno) za integraciju u krov