Navigacija

Kondenzacioni kotlovi na gas

Efikasno grejanje na gas zahvaljujući kondenzacionoj tehnici
 

Kotao na gas

Kondenzaciona tehnika ne koristi samo toplotu koja nastaje kao merljiva temperatura gasa pri sagorevanju (toplotna vrednost), nego i paru koja se nalazi u gasu (kondenzacija).Kondenzacioni kotlovi su u stanju da skoro u potpunosti preuzmu toplotu koja se nalazi u dimnim gasovima i da je dodatno pretvore u toplotu za grejanje i koriste je.
 

Kondenzacioni kotlovi imaju efikasne izmenjivače toplote koji dimne gasove toliko ohlade pre nego što odu u dimnjak, da se para koja se nalazi u njima ciljano kondenzuje, te se oslobođena kondenzaciona toplota dodatno predaje sistemu za grejanje.
 

Ovom tehnologijom kondenzacioni kotao na gas postiže normni stepen iskorišćenja do 98% (odnosi se na Hs). Zbog toga grejanje kondenzacionim kotlom na gas dosta štedi energiju, što utiče na očuvanje i novčanika i okoline.
 

 

Grafikon

 

Kondenzacija (Hs)

 

Kondenzacija (Hs) podrazumeva količinu toplote koja se oslobađa prilikom sagorevanja, uključujući i toplotu kondenzovanja, koja se nalazi u pari dimnih gasova.

 

 

 

Gorionik

 

MatriX gorionik na gas
 

MatriX gorionik na gas je predvodnik Viessmann grejne tehnike. Njega odlikuje dugi radni vek zahvaljujući MatriX tkanju od nerđajućeg čelika. Gorionik je neosetljiv na visoko temperaturno opterećenje.

 

 

 

 

Kondenzacioni kotlovi na gas

Kod kondenzacione tehnike se ne koristi samo toplota koja nastaje sagorevanjem ulja ili gasa, nego i toplota koja je kod dosadašnje tehnike ostajala neiskorišćena. Kondenzacioni kotlovi skoro u potpunosti preuzimaju toplotu dimnih gasova i pretvaraju je u dodatnu toplotu za grejanje. Zbog toga su Viessmann kondenzacioni kotlovi opremljeni Inox-Radial izmenjivačima toplote od nerđajućeg čelika, koji toliko ohlade dimne gasove pre odvođenja u dimnjak, da se para u njima ciljano kondenzuje, a oslobođena toplota se dodatno prenosi sistemu za grejanje.

Kompaktni kondenzacioni uređaj na gas za solarno zagrevanje potrošne vode i podršku grejanju, 1,9 do 35 kW, kombinovani bojler od 750 litara, jednoporodična kuća, novogradnja i modernizacija
Zidni kondenzacioni uređaj na gas, uređaj za grejanje: 3,2 do 150 kW, u kaskadi do 600 kW, kombinovani uređaj: 5,2 do 35 kW, jednoporodična/dvoporodična/višeporodična kuća, etažni stan u višeporodičnoj kući, novogradnja i modernizacija
Kompaktni kondenzacioni uređaj na gas sa akumulacionim bojlerom, odnosno bojlerom sa cevnom spiralom, 3,2 do 35 kW, bojler: 100 odnosno 130 litara, jednoporodična/dvoporodična kuća, etažni stan u višeporodičnoj kući, novogradnja i modernizacija
Zidni kondenzacioni uređaj na gas sa Inox-Radial izmenjivačem toplote od plemenitog čelika, kompaktnih dimenzija, širine 400 mm i visine samo 707 mm
Zidni kondenzacioni uređaj na gas sa Inox-Radial izmenjivačem toplote od plemenitog čelika, kompaktnih dimenzija (kao kuhinjski elementi)
Tip CM2B, kondenzacioni kotao na gas, nominalni toplotni kapacitet: 87 do 311 kW, višeporodične kuće, veliki stambeni i poslovni objekti, privreda, daljinsko grejanje, novogradnja i modernizacija
Zidni kondenzacioni uređaj na gas sa Inox-Radial izmenjivačem toplote od plemenitog čelika, kompaktnih dimenzija, širine od samo 400 mm.